Péntek, 2021-06-18, 10:57 AM


Czuczor István

Gyorstalpaló névadónkról

Iiiistváááán? Meglepő, igaz? Ha szeretnéd tudni, ki ő és egyéb érdekességeket, ez itt Neked szól. Akik nem veszik a fáradságot, hogy komoly könyveket vegyenek elő, sőt, a wikipédián is túl sok nekik a szöveg, készítettünk egy rövid gyorstalpalót névadónk életéből.
A fájlban egérkattintással vagy jobbra nyíllal érdemes haladni.
  

Jó tanulást! :)


Ide kattints! 


Tudtad, hogy...

Ellenőrizendő a városról szóló könyvekben, de emlékeink szerint az új Czuczor Gergely szobor, ahol a március 15-i megemlékezések zajlanak egy olyan sírkőből került kifaragásra, ami 1866-ból, a nyelvész költő halálának évéből származik. Utánajárunk, addig lehet kommentelni, ha valaki nagyobb igazat tud róla.
(a régi szobrot ledöntötték a Kossuth-térről és eltűnt)Névadónk nyomában

Újvártól nem messze, Andódon született Czuczor Gergely. Az őt övező tisztelet aránytalanul nagy a faluban a környék többi településéhez képest. Ha azt gondoljuk, hogy az andódiak fanatikus Czuczor-rajongók - nem vagyunk messze a valóságtól, bár fontos megjegyezni azt, hogy Czuczor (mindeddig) a falucska egyetlen jelentős szülötte, szóval a rajongás teljesen érthető. De hol máshol is ápolják az ember emlékét, mint a szülőfalujában? Andód pedig mindent megtesz azért, hogy Czuczor dicső híre-neve fennmaradjon. Bárki a faluból garantáltan elvezet minket az egykori szülőház helyére, közben pedig lehet, hogy megtudunk egy-két igaz és/vagy fantasztikus történetet a papköltőről. Aki tehát érdeklődik csapatunk névadójáról, látogasson el Andódra (ahol csapatunk néhány cserkésze is él), kérdezősködjön, nézelődjön és ne mulassza el megtekinteni a falu központjában Czuczor Gergely egész alakos szobrát és büsztjét (melyekről lejjebb látható ízelítő)!Hírek
Csevegő
Naptár
Képek
Látogatók