Péntek, 2021-06-18, 11:11 AM


Vezetők

Obsitosok

Van egy fogalom (több is), mely csapatunkban többletjelentéssel bír - mást mond egy újvári cserkésznek, mint a föld többi emberének. (A legtöbbnek nyilván szinte semmit sem mond, hiszen a cca. hétmilliárd ember nagyon kis hányada beszél magyarul.) Szóval ha egy újvári azt hallja, hogy kopott csillag, akkor körülbelül ezek a fogalmak aktiválódnak tudatában: cserkész, hőskor, szolgálat, példakép, lemorzsolódás, felnőtt, család, poénok, stb.
Hogy pontosan mit vagy kit nevez az újvári csapat kopott csillagnak, azt az újvári csapat tudja. Felfoghatjuk a kopott csillagokat olyan csoportként, akik már sokat kaptak, sokat adtak, de még mindig nem volt elég nekik sem egyikből, sem másikból. Vagy mint egy védőhálót a csapat alatt, ami segítségére lehet váratlan krízis esetén. Esetleg úgy, mint a csapat múltja, de ez egy hibás felfogás lenne, hiszen a kopott csillag is csillag ,míg világít. Mert a csillag, ha már nem világít, akkor nem kopott, hanem semmilyen.


A képen látható fiúk őrsi neve lehetne akár a Vörös Óriások is, hogy a csillagászat fogalomkörében maradjunk, de ehelyett az Obsitosok nevet viselték a IV. Szövetségi Nagytábor ideje alatt. Az, amit ők elkezdtek az erdő mélyén, egy olyan dolog, ami egy lehetséges célt kínálhat a felnőttség küszöbén álló cserkészfiúknak. (Szándékosan írtam fiúkat, mert a hasonló korú lányok elé más példát képzelek.) A képen mindenki kopott csillag, de nincs minden kopott csillag a képen. Talán nincs is olyan kép, amin minden kopott csillag rajta lenne egyszerre...
Hírek
Csevegő
Naptár
Képek
Látogatók